Hemen Çıkma Oranını Düşürme
Google Analytics'te bulunan Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) başlıklı istatistik, ziyaretçilerin sitenizi gezip gezmediğinin göstergesidir.
Bir sayfanın hemen çıkma oranı, sayfaya gelen ziyaretçilerin ne kadarının başka bir sayfaya bakmadan siteden çıktığını gösterir. Örneğin X sayfasının hemen çıkma oranı %50 diyelim. Bunun anlamı X sayfasına gelen ziyaretçiler sitedeki başka sayfalara bakmadan siteden ayrılıyor. Yani X sayfası ziyaretçileri diğer sayfalara, sitenin başka alanlarına çekemiyor ki bu da sayfa gösterim sayınızın için iyi değildir. Ancak kimi sayfaların başarı ölçümünde hemen çıkma oranını kullanmanın doğru olmayacağını da hatırlatalım. Bazı sayfalar yapıları ve içerikleri nedeniyle kullanıcıya aradığı şeyi tam olarak sunduğundan bu sayfaların hemen çıkma oranı yüksek olabilir.
Web analiz gurusu Avinash Kaushik, %20'nin altında bir hemen çıkma oranı yakalamanın çok zor olduğunu, %35 üzerinin ilgi gerektirdiğini ve %50 ve üzerinin de en dişe verici olduğunu belirtiyor. Tabii bu değerler sitelerin türüne ve yapısına göre değişebilir. Sitenizin başarısı hakkında daha iyi bir fikir edinmek için karşılaştırma raporuna bakarak benzer sitelerin hemen çıkma oranlarını sitenizinkiyle karşılaştırabilirsiniz.
Web sitenizdeki sayfaların hemen çıkma oranlarına baktınız ve durumun pek de iyi olmadığını gördünüz. Peki insanların sitenizde daha çok sayfa gezmesini sağlamak için ne yapabilirsiniz?
Verilere Dayanarak Karar Verin
Web tasarımı oldukça kritik bir konudur ve çeşitli hatalar yapılabilmiş olabilir. Böyle bir durumda yenilenme ve optimizasyon ancak verilerin ışığı altında alınan kararlarla başarılı olabilir. Tasarımcılara vereceğiniz raporlar onları doğru tarafa yöneltebilir.
Sitenizin verilerinin dikkali ve sistemli bir şekilde yapılan analizi ve bu analizle oluşturulan anlaşılır raporlar sitenin geliştirilmesi için temel oluşturur.
Sorunlu Sayfaların Tespiti
İyi ve kötü sayfaları karşılaştırmak için en yüksek giriş miktarını ve açılış sayfalarını karşılaştırın. Suçlu sayfaları tespit ettiğinizde farklı yöntemler deneyerek bu açılış sayfalarını toparlama üzerine çalışın.
Sayfalar üzerinde yapacağınız denemelerin sonuçlarını karşılaştırın ve bunlara göre hareket edin. Bunun için Google'ın ücretsiz site test ve optimizasyon araçlarını kullanabilirsiniz.
Profilleri ve Ayrışmaları Gözlemleyin
Hemen çıkma oranlarını coğrafya, tarayıcı, işletim sistemi ve trafik kaynağına göre de yorumlayabilirsiniz. Örneğin bir tarayıcıdan gelen kullanıcılarda yüksek bir hemen çıkma oranı varsa; sayfada özellikle o tarayıcıda yaşanan teknik bir sorun olabilir.
Anahtar Kelimelerinizde Bütünlük Sağlayın
Metadata'da kullandığınız anahtar kelimelerin hemen çıkma oranının düşük olmasına dikkat edin ve anahtar kelimelerin ziyaretçilere sunduğunuz içerik de geçtiğinden emin olun. Anahtar kelimelerin hemen çıkma oranları arasında marka adınızınki en düşük olmalı.
Arama motorundaki pazarlama çabaları için aldığınız anahtar kelimelerin hemen çıkma oranı yüksekse; ya açılış sayfanızı geliştirmeniz ya da içeriğinize daha uygun anahtar kelimelere yatırım yapmalısınız. .
Yüklenme Sürelerini Düşürün
Web sitenizdeki sayfaların yüklenme süresi sadece SEO için değil ziyaretçilerin sitede kalması için de önemli bir faktör. Gereksiz eklentileri kapatın, görsellerinizi optimize edin ve yükleme sürelerini azaltmak için site kodlarında özel olarak çalışma yapın. Eğer sayfalarınız hızlı açılırsa ziyaretçiler sitenizde başka sayfaları da gezmekten memnuniyet duyacaklardır.
Harici Bağlantılara Dikkat Edin
Web üzerinde yapılan yayımların tüketici için faydalarından biri de içerik sağlayıcılarının sıklıkla başka sitelerdeki bilgi kaynaklarına bağlantılar vermeleridir. Bu referanslar ziyaretçi için bir zenginlik yaratsa da site tarafından bakarsak dışarıya verilen her bir link kullanıcın siteden çıkış noktasıdır. Dışarıya verdiğiniz bağlantılarda temkinli olmalı ve mümkünse bunları sayfa sonunda vermelisiniz.
Hile Yapmayın
Hemen çıkma oranını düşürmek için kullanabileceğini pek çok yöntem var: Anketler, yarışmalar ya da kullanıcını dikkatini çekip tıklattıracak başka şeyler... Ancak kullanıcı sırf başka sayfalara geçsin diye uygulayacağınız bu yöntemler kullanıcının asıl aradığı içeriğin önüne geçebilir.
Anahtar kelime ve SEO odaklı başlıklar kullanma arzusu baskın olabilir ama bu arada başlıkların yanıltıcı olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Geçici olarak hemen çıkma oranında bir düşüş yakalayabilirsiniz ama siteye geri dönen ziyaretçilerin sayısı azalabilir.
Sorunu Tespit Edin
Son olarak içeriğin niteliğine değinelim. Sitenizdeki sayfaların hemen çıkma oranına bakarken moralinizi "hemen" bozmayın. Unutmayın hemen çıkma oranındaki "hemen" sayfada geçirilen süreyi temsil etmiyor. Kullanıcı sayfada uzun süre kalıyorsa, kullanıcıyı doğru bir şekilde sayfaya çekmişsiniz demektir. Burada yapmanız gereken aradığınız bulan ve içerikten tatmin olan kullanıcıyı diğer sayfalara nasıl yönlendireceğinizi bulmak.